Koulu

Kuinka löydät meille?

Tanssikoulumme sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella osoitteessa Sturenkatu 4. Tanssisalin ovi on heti Helsingin Kulttuuritalon pääoven oikealla puolella.
Rautatientorilta pääset tanssikoulun ovelle 15 minuutissa. Myös Sörnäisten metroasemalta taikka Pasilasta pääsee paikalle nopeasti. Töölöstä ja Mannerheimintieltä kulkee raitiovaunu aivan lähelle.

Tärkeintä ei ole se, että on hyvä tanssija, vaan se, että on hyvä tyyppi.

Historia

Dance.fi: Tanssin tutkimuslaitos on yli 10-vuotias

Elokuisena maanantai-iltana 2008 tanssiopettajat jännittävät kulttuuriareena Gloriassa, tuleeko kukaan.

Alkamassa on Dance.fi:n ensimmäinen oma virallinen tanssitunti, eikä sosiaalinen media ole vielä nykyisenlainen tapahtumien markkinapaikka, missä olisi voinut kutsua ihmisiä paikalle.

Tähän asti Dance.fi –sivusto on toiminut ainoastaan tanssitapahtumien, kuten katutanssiyhdistyksen Sade-festivaalin, markkinointipaikkana. 

Tuolloin oli vielä aivan absurdi ajatus, että joku voisi perustaa katutanssikoulun. Varsinkin, kun samaan aikaan useita tanssikouluja meni nurin. Suomessa, kuten muissakaan Pohjoismaissa, ei ollut muita ainoastaan katutanssiin erikoistuneita tanssikouluja, joten tanssijoilla oli vahva halu perustaa juuri sellainen.

Jännitys Gloriassa vaihtuu pian huojennukseksi. Sali täyttyy äärimmilleen. Osanottajia on jokaisella kokeilutunnilla yli 80. Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen katutanssiin erikoistunut tanssikoulu on saanut virallisesti alkunsa.

Kukaan ei tosin vielä tiedä, että tanssikoulun ympärille tulee syntymään aivan oma tanssilajinsa ja että nytkin joka viikko tunneilla soi kaikenlainen vetovoimainen musiikki urbaanista hiphopista salsaan ja k-popiin.

2010: Salsaa ja Sievaa

Kaikki tanssikoulun toiminta sai alkunsa ripauksesta kapinaa ja perustuu sille edelleen: ei kukaan voi perustaa tanssikoulua yksin – ei vai? Katutanssi on kova ja aggressiivinen laji, eikä sitä sovi muuttaa – niinkö?

Vuonna 2010 Dance.fi:n toiminta alkoi jo olla vakaata ja tuttua. Oppilaita oli kivasti, eri tanssilajeihin erikoistuneita esiintymis- ja kilpailuryhmiä oli muodostunut ja koulun järjestämät tanssitapahtumat kasvattivat suosiotaan.

Mutta muitakin samantyylisiä tanssikouluja alkoi putkahdella, eikä juttu enää ollut niin originelli. Tuli tarve päästä takaisin boksin ulkopuolelle.

Käänne tapahtui oikeastaan jo edellisenä vuonna, kun yksi opettajista vieraili Kuubassa.

– Salsa ja Reggaeton!

Lapset, vanhukset, kaikki tanssivat kadulla yhdessä. Opettaja lumoutui erityisesti lajien sosiaalisuudesta.

.Dance.fi:ä oli jo pitkään vaivannut streetin ympärillä vellova kilpailuhenki. Opettajisto itse kilpaili maailman parhaita breikkareita vastaan, mutta se ei enää tuonut tyydytystä. Lisäksi kaipasimme lajin kovien ja aggressiivisten liikkeiden tilalle pehmeämpiä muuveja.

Heti Kuuban jälkeisenä syksynä Dance.fi alkoi tarjota salsatunteja ja ohjelmistoon tuli myös jotain täysin uniikkia: tanssikoulun ympärille kehitetty uusi tanssilaji, Siéva.

Opettajisto ja osa tanssikoulun street-harrastajia kehittivät perinteisen street-tanssin liikkeitä pidemmiksi, pehmeämmiksi ja kauniimmiksi: sievemmiksi.

Tarkoitus oli luoda laji, jota voisi harrastaa yhdessä omana itsenään, ilman että täytyisi kilpailla kaveria vastaan.

Sievasta tuli ilmiö. Sen ympärille syntyi uusia ryhmiä ja pian lajista innostuttiin myös Helsingin ulkopuolella. Tanssikoulu kiersi, ja kiertää edelleen, opettamassa lajia eri puolilla Suomea. 

Oman tanssilajin lisäksi tanssikoulu on ennakkoluulottomasti aina ensimmäisenä tukenut uusia lajeja: Vogue ja sen mallimaiset runway-kävelyt, Dancehallia jo vuodesta 2008, Twerk, Salsa Rueda …moni hyvin kaukana alkuvuosien kapeasta street-meiningistä. Tärkeää meille onkin ollut että kaikki lajit saavat arvostusta ja pääsevät osaksi kotimaista tanssikulttuuria.

Jossain vaiheessa tuli tarve järjestää paikka missä jengi voisi kokoontua myös varsinaisten tanssituntien ulkopuolella. Oli iso riski hommata kalliiden vuokrien Helsingistä omat tanssitilat. Silti Dance.fi päätti tehdä niin.

Dance.fi:n tanssikoulutoiminta oli pitkään ripoteltuna eri puolille Helsinkiä: maanantaisin tanssittiin Gloriassa, tiistaisin ja keskiviikkoisin Kisahallin koreografiasalissa, tunteja oli myös Aleksanterin teatterissa ja Koko-teatterissa. Vuodesta 2011 lähtien Aleksis kiven kadun tiloissa.

Vuonna 2019 Dance.fi sai oman kotipesänsä ja ison tanssisalin Helsingin Kulttuuritalon alakerrasta, eläväisen ja omalla tavallaan kapinallisenkin Kallion laitamilta. 

Dance.fi halusi tiloista omannäköisensä: ei mitään kliinistä liikuntakeskus-fiilistä, vaan jotain kodikkaampaa, vähän niin kuin jonkun kämppään tulisi. Seinillä on julisteita, ja rosoa tanssituntikokemukseen tuo rustiikkinen ja historiallinen Helsingin Kulttuuritalo.

2019: Pieni koulu, isot tapahtumat

Tanssikoulu on edelleen pieni. Isoilla kouluilla saattaa olla 10 salia, Dance.fi:llä on edelleen yksi.

Siinä on etunsa. Opettajat sanovat tunnistavansa lähes kaikki tanssikoulun 200 oppilasta kasvoilta. Se on harvinaista. Kun ei ole itse vetämässä tunteja, voi istua punaisessa pulpetissa ja toimia kassahenkilönä.

Tanssitunneilla käy paljon eri-ikäisiä, kaikkia yhdistää rakkaus tanssiin. Kukaan ei arvostele, jokainen on ollut aloittelija.

Opettajat ovat valikoituneet opetustaitojen lisäksi myös persoonansa vuoksi. Opettajat sanovat aina oppilailleenkin, että tärkeintä ei ole se, että on hyvä tanssija, vaan se, että on hyvä tyyppi.

Tapahtumat sen sijaan ovat isoja. Vuodesta 2010 tanssikoulu on järjestänyt Show of the Year -tanssitapahtuman Helsingin Kulttuuritalossa. Se on 1500 esiintyjällään yksi maailman suurimmista yksipäiväisistä tanssitapahtumista, ja pienelle tanssikoululle aina vuoden stressaavin rupeama. Show of the Yeariin tullaan kilpailemaan kaikkialta maailmasta

 kaikissa mahdollisissa lajeissa.

Itsenäisyyspäivisin järjestään suositut Katumessut. Se on puolestaan talven suurin katutanssitapahtuma, ja samalla tanssikoulun jokavuotinen joulunäytös.

Moni ihmettelee tapahtumien ajankohtaa: eihän itsenäisyyspäivänä sovi järjestää tapahtumia. Tämä on jälleen kerran tanssikoulun kapinahenkistä ideologiaa. Katumessut on tanssijoiden oma itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Nyt Dance.fi miettii, mitä kaikkia mahdottomalta kuulostavia kombinaatioita voisi vielä kehittää: Pitäisikö kehitellä street-musikaali? Tai street-leffa? Ja hommata sellainen tila, jossa olisi teatterisali, tanssikoulu, klubi, ehkä viikonloppuisin brunssi.

Dance.fi tietää, että kaikista oudoista jutuista syntyy yleensä jotain maagista.